ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

7/11/22

Γκρεμίζει το ευρώ η Ρωσία: Πάει για τα 90 σεντς με το δολάριο!

 

Το κοινό νόμισμα έχει ήδη χάσει 10% μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να χάσει επιπλέον 10% αν κόψει το αέριο στην Ευρώπη η Μόσχα 

Μπροστά στον κίνδυνο της χειρότερης πτώσης στην ιστορία του βρίσκεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που ήδη έχει χάσει 10% έναντι του δολαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το κρίσιμο ορόσημο για το ευρώ τοποθετείται μέσα στον Ιούλιο: αν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι αναπόφευκτη και το ευρώ κινδυνεύει όχι απλώς να πέσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, αλλά και να υποχωρήσει ως τα 90 σεντς!

Το ευρώ είναι, μέχρι στιγμής, ένα μεγάλο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Χάνοντας 10% στους πέντε μήνες του πολέμου, έχει υποχωρήσει ήδη σε χαμηλό 20 ετών, ενώ η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την ύφεση οδηγεί τους traders της αγοράς συναλλάγματος στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα θα υποχωρήσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο.

Ο Ιούλιος φαίνεται ότι θα είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το κοινό νόμισμα, καθώς:

 

  • Στις 21 Ιουλίου λήγει η περίοδος τακτικής συντήρησης του αγωγού Nord Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία. Στις 22 του μήνα θα φανεί αν το Κρεμλίνο έχει την πρόθεση να επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου, έστω και στα μειωμένα επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα (κάτω από το ήμισυ της κανονικής ροής), ή αν θα αποφασίσει να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, προκαλώντας μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες την ευρωζώνη.
  • Την ίδια ημέρα που θα λήγει η περίοδος συντήρησης του αγωγού, στις 21 Ιουλίου, και χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για τις προθέσεις της Ρωσίας, θα συνεδριάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη, για να αποφασίσουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια (πιθανότατα κατά 0,25%), αλλά και για να παρουσιάσουν το νέο εργαλείο στήριξης των υπερχρεωμένων οικονομιών. Αν οι αποφάσεις τους δεν πείσουν τις αγορές ότι μπορούν ταυτόχρονα να ορθώσουν αναχώματα στον πληθωρισμό και να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες οικονομίες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, οι πιέσεις στο ευρώ θα ενταθούν.

Όπως σημειώνει το "Bloomberg", το σορτάρισμα του ενιαίου νομίσματος έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής μεγάλων τραπεζών, από την Nomura έως την HSBC έχουν πει στους πελάτες να αναμένουν περισσότερες απώλειες στο μέλλον. Υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα το ευρώ να φθάσει σε ισοτιμία με το δολάριο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με ένα μοντέλο τιμολόγησης των δικαιωμάτων προαίρεσης που χρησιμοποιεί το Bloomberg.

Η μεγάλη αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι η διαφορά επιτοκίων, που θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να μεγαλώσει, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και βυθίσει την ευρωζώνη σε ύφεση. Το οικονομικό σοκ θα καθιστούσε δυσκολότερο για την ΕΚΤ να σφίξει την πολιτική της και πιθανότατα θα διεύρυνει τη διαφορά των επιτοκίων με τις ΗΠΑ.

Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετηθεί κανείς στο ευρώ, καθώς η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει ένα σαφές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πτώση του νομίσματος, τονίζει στο πρακτορείο ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής συναλλάγματος στη Citigroup στο Λονδίνο. «Ανησυχώ πραγματικά για τις πρόσφατες ομιλίες που έχουν βγει τις τελευταίες δύο ημέρες και δείχνουν ότι υπάρχουν εντός της ΕΚΤ πολλές ανησυχίες και πολλές διαφωνίες. Αν η ΕΚΤ θέλει να δαμάσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τότε πρέπει να κάνει δύο πράγματα: να αυξήσει τα επιτόκια και να καταλήξει σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό κατά του κατακερματισμού».

Ο Κιτ Τζουκς, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Societe Generale υπογραμμίζει ότι το ευρώ «παραμένει ασταθές αυτό το καλοκαίρι» και προσθέτει ότι «η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να αποφευχθεί η ύφεση εάν κλείσει ο αγωγός. Εάν συμβεί αυτό, ευρώ πιθανότατα θα χάσει άλλο ένα 10% περίπου».

Η διακοπή των ρωσικών προμηθειών μπορεί να οδηγήσει σε παροχή αερίου με δελτίο, τονίζει ο Κάσπαρ Χενς, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. Αν συμβεί αυτό, «θα δούμε μια σημαντική ύφεση στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να είναι ένας πολύ μακρύς χειμώνας», προσθέτει. Η BlueBay σορτάρει το ευρώ από τον περασμένο μήνα και αναμένει ότι το κοινό νόμισμα θα διολισθήσει στα 90 σεντς του δολαρίου, εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή αερίου, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο για τον επενδυτικό οίκο.

Ο υπεύθυνος στρατηγικής της Nomura International, Τζόρνταν Ρότσεστερ, έγραψε την Τρίτη ότι έχει πλέον έχει ακόμη μεγαλύτερη πεποίθηση ότι το ευρώ θα διολισθήσει προς το 0,98 μέχρι τον Αύγουστο. Η ING βλέπει, στο χειρότερο σενάριο της, το ευρώ να υποχωρεί ως το 0,9545 τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο είναι εξαιρετικά ελκυστικό αυτή την περίοδο, καθώς η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 1,50% μέχρι στιγμής, ενώ οι αγορές αναμένουν πρόσθετη αύξηση κατά 1,50% ως το τέλος του έτους. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed επιβεβαίωσαν ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια όσο χρειασθεί μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Έτσι, τα επιτόκια του αμερικανικού νομίσματος είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και τον χαρακτήρα του ασφαλούς καταφυγίου σε μια περίοδο έντονης παγκόσμιας αστάθειας και αβεβαιότητας.

«Πολλά κεφάλαια έχουν εισρεύσει στις ΗΠΑ, αλλά αν δεν υπάρχει κάτι που να τα δελεάζει να κινηθούν προς τα έξω, τότε το δολάριο μπορεί να παραμείνει ισχυρό», δήλωσε στο Bloomberg ο Άντι Μπλούμφιλντ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Record Currency Management. «Για να δελεαστούν τα κεφάλαια και να κινηθούν μακριά από το δολάριο, όμως, θα πρέπει πρώτα να δουν μια καλύτερη οικονομική προοπτική στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη», προσθέτει.

ΠΗΓΗ

ΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία έσπασε την “παγκόσμια συμφωνία” με ΗΠΑ: Αναβίωσε τον Κανόνα του Χρυσού – “Αιτία πολέμου” για δολάριο και ευρώ

ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΗ “ΘΕΟΣΤΑΛΤΗ” ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ !!! Το Βατικανό πλήρωσε 10 εκ.€ σε ρούβλια για να προμηθευτεί ρωσικό φυσικό αέριο! 


TURKAEGEAN:ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑ ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ!

 

No comments:

Post a Comment

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ