ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

12/9/22

Ποιά η νέα μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα;

Το φετινό φθινόπωρο όλος ο πλανήτης είναι στραμμένος στα θέματα που προκύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής… Αρχές του Οκτώβρη το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Εταιρειών Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) δημοσίευσαν έκθεση όπου προειδοποίησαν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα ανακοπής της κλιματικής αλλαγής στις επόμενες δεκαετίες οι καύσωνες θα γίνουν τόσο ακραίοι που θα καταστήσουν ορισμένες περιοχές του κόσμου μη κατοικήσιμες κάτι που θα προκαλέσει οδύνη, θανάτους, περαιτέρω ένταση των ανισοτήτων και νέα μεταναστευτικά ρεύματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε ακραία ζέστη που θα καταστήσει αδύνατο στα κράτη να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία για όλους και θεωρούν απαραίτητο τα κράτη να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή επαναλαμβανόμενων θερμικών καταστροφών. 

Ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ, Martin Griffiths, τόνισε ότι η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση και την αστικοποίηση μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα κινδυνεύσουν στις επόμενες δεκαετίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι προβλεπόμενοι θάνατοι από ακραία ζέστη θα είναι συγκρίσιμοι με τους αριθμούς θανάτων από καρκίνο ή από μολυσματικές ασθένειες πρόσθεσε. 

Οι δύο οργανισμοί πρότειναν μία σειρά μέτρων προσαρμογής και μείωσης των συνεπειών των ακραίων καυσώνων, μεταξύ αυτών την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης στον πληθυσμό και τις αρχές, την χρηματοδότηση τοπικών δράσεων, την δημιουργία καλύτερων καταφυγίων από την υψηλή θερμοκρασία και «κέντρων ψύξης».

Στις 7-8 του Νοέμβρη ακολούθησε η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ (COP27) για την κλιματική αλλαγή και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το κλίμα στην Αίγυπτο, ενώ στις 18 Νοεμβρίου δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο της συμφωνίας από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα τα Μ.Μ.Ε. αναπαράγουν ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την προτεινόμενη λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της συνόδου, τις οικονομικές ρυθμίσεις για ‘απώλειες και ζημιές’ που θα παράσχουν κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Κοιτάζοντας όμως λίγο καλύτερα παρατηρούμε ότι σχεδόν σε κανένα μέρος της συμφωνίας δεν προτείνεται κάποια ουσιαστική λύση. Παρουσιάζονται τα προβλήματα και θέτονται στόχοι που αν δεν υλοποιηθούν απλά θα περιληφθούν ξανά στην επόμενη συμφωνία COP28!

Όλοι επικεντρώνονται στο χρήμα και στο πώς τα κράτη θα καταφέρουν να δημιουργήσουν υποδομές για να αντιμετωπίσουν αυτό το κακό που μας βρήκε… Κανένα κράτος ουσιαστικά δεν προτείνει βιώσιμες λύσεις που να έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο αλλά και το φυσικό του περιβάλλον. Κανένα κράτος δεν σταματάει την ατζέντα των αεροψεκασμών που μόνο επιβλαβής είναι για όλο τον πλανήτη, κανείς δεν μιλάει για άλλες δωρεάν μορφές ενέργειας που ίσως περισσότερο από έναν αιώνα βρίσκονται κάτω από το τραπέζι και θα είναι όντως δωρεάν για τους πολίτες.  Μεθοδευμένα παράγουν μόλυνση και σπέρνουν φόβο στις συνειδήσεις των ανθρώπων ενώ παρουσιάζουν το οικονομικό θέμα ως αδιέξοδο μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Και είναι πραγματικά αστείο να παρουσιάζουν πάντα το οικονομικό ως θέμα σχεδόν για όλα τα κράτη του κόσμου αφού κάτι τέτοιο είχε προβλεφθεί από τους προγόνους μας κατά την διάσκεψη του Bretton Woods ή γνωστή και ως Νομισματική και Οικονομική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Monetary & Financial Conference) το 1944.

Σε αυτήν συμμετείχαν 730 αντιπρόσωποι και 44 συμμαχικές χώρες που θεωρούνται ιδρυτικά μέλη, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα. Συμφώνησαν μεταξύ άλλων την μονοπωλιακή διακίνηση αγαθών ανάμεσα στις χώρες και αποφάσισαν το 60% αυτής της διαφοράς – κέρδους να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο ταμείο που ονομάζεται Παγκόσμιο Ταμείο Καταπιστευμάτων ως κληρονομικά κεφάλαια υπέρ των κρατών. Το σκεπτικό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό να επιστραφεί στους λαούς μέσω προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας με συγκεκριμένη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.   


Σήμερα συμμετέχουν τουλάχιστον 198 κράτη-μέλη και στο τέλος κάθε χρόνου οι αντισπρόσωποι τους υπογράφουν τους λογαριασμούς που τους αναλογούν. Λίγες όμως είναι οι κυβερνήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα κληρονομικά κεφάλαια για τους πολίτες ή για έργα που πραγματικά βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο. Τέτοια έργα θα προσεφέραν ασφάλεια στους πολίτες τώρα αλλά και στο μέλλον παρ΄όλα αυτά όλες οι Κυβερνησείς τηρούν με σιγή ιχθυός...


Επιμέλεια - Σύνταξη: Ειρήνη Κοκολογιάννη


  • Αν θέλεις να μάθεις μέσω ποιού Ανθρωποκεντρικού Φορέα μπορείς να διεκδικήσεις τα κληρονομικά σου δικαιώματα ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
  • Ενημερώσου πώς μπορούν οι πολίτες να τερματίσουν το άδικο σχετικά με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την ΥΓΕΙΑ


Πηγές:

alfeiospotamos-global collateral accounts-2007

https://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/The%20World%20Bank%20Group%20USA%202012%20Final%20Audited%20Statements.pdf

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%82

https://www.consilium.europa.eu/el/meetings/international-summit/2022/11/07-08/

Οι καύσωνες απειλούν την ανθρωπότητα - ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

https://www.ifrc.org/document/extreme-heat-preparing-heat-waves-future

https://www.cnn.gr/kosmos/story/337657/cop27-to-sxedio-symfonias-pou-dothike-sti-dimosiotita

https://www.ifrc.org/sites/default/files/2022-10/Extreme-Heat-Report-IFRC-OCHA-2022.pdf

unognewsroom.org -ocha-ifrc-press-conference-10-october-2022

What in the world are they spraying

Why in the world are they spraying

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επισιτιστική κρίση: Αλήθεια ή Εκφοβισμός


ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ


 


 

No comments:

Post a Comment

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ