ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/30/22

Ένας εναντίον όλων. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαλύει την Ευρώπη

Ο Όλαφ Σολτς στο γραφείο του - RIA Novosti, 1920, 27/10/2022
© Φωτογραφία : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης

Η Γερμανία στην πρώτη θέση

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, ο Σολτς τόνισε ότι η Μόσχα ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ουκρανική κρίση ως μέθοδο πίεσης στον διάλογό της με το Βερολίνο.
.
“Έχω σοβαρούς λόγους να μην αποκαλύψω το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγω με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αλλά τι μπορώ να πω με βεβαιότητα: οι αναφορές που διάβασα στα μέσα μας για υποτιθέμενες απειλές εναντίον μας είναι ψευδείς”, είπε η καγκελάριος. είπε.
Αυτά τα λόγια εκλήφθηκαν αμέσως ως «παράδοση στη Ρωσία». Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι ο γερμανικός και ο αμερικανικός Τύπος εργάζονται εδώ και καιρό εναντίον της αντιδημοφιλούς καγκελαρίου. Το καλοκαίρι, δημοσιεύματα που έλεγαν ότι μόνο παραχωρήσεις στη Μόσχα θα έσωζαν την καριέρα του Σολτς προκάλεσαν μεγάλη απήχηση.
Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε έμμεσα τέτοιες εικασίες. Ήταν αυτός που επιβράδυνε και συνεχίζει να καθυστερεί πολλές πρωτοβουλίες για την παροχή σοβαρών όπλων στη Γερμανία στην Ουκρανία. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βαθμολογία του, ενισχύοντας την αντιπολίτευση τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό.
Το τελευταίο ποτήρι ήταν τα σχέδια του Scholz για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Άνγκελα Μέρκελ, οι εταίροι του Βερολίνου στην ΕΕ είχαν συνηθίσει το γεγονός ότι η Γερμανία ανέλαβε το κύριο βάρος της ευθύνης για ολόκληρο το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι». Ο πολιτικός ρόλος της Γερμανίας ενισχύθηκε από τον συνεχή διάλογο μεταξύ του πρώην καγκελαρίου και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο ηγέτες έχουν μακρά εμπειρία σε ηγετικές θέσεις και το κοινό «γερμανικό υπόβαθρο» έχει συμβάλει στη διαπροσωπική χημεία, την οποία οι ειδικοί σημειώνουν τακτικά.
Αλλά ο Scholz απέτυχε να ανταποκριθεί στο επίπεδο αξιοπιστίας και δημόσιας έγκρισης της Μέρκελ. Τον ρόλο του κύριου φερέφωνου της ΕΕ και μεσολαβητή στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής αναχαίτισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Scholz αναγκάζεται να αλλάξει δραστικά τη ρητορική του. Ωστόσο, οι νέες του δηλώσεις διχάζουν την ήδη μη μονολιθική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνεργάτες είναι δυσαρεστημένοι

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ταμείου έκτακτης ανάγκης, κατηγόρησε ανοιχτά τον Scholz για «εγωισμό» και «καταστροφή» της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Ανησυχεί ότι οι γερμανικές επιδοτήσεις θα δώσουν στους τοπικούς παραγωγούς ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι της ενεργειακής βιομηχανίας σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες - RIA Novosti, 1920, 26/10/2022
© AP Photo / Geert Vanden Wijngaert Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
“Η πλουσιότερη χώρα, η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις δραστηριότητές της στην ενιαία αγορά. Δεν είναι δίκαιο”, δήλωσε ο Morawiecki στο περιθώριο πρόσφατης άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ανέφεραν πηγές στο Politico .
Φυσικά, η Βαρσοβία έχει αρκετές αξιώσεις έναντι του Βερολίνου, ακόμη και ανεξαρτήτως των τελευταίων δηλώσεων Σόλτσεφ. Υπό την άτυπη ηγεσία της Γερμανίας στην ΕΕ, η Πολωνία στερήθηκε προκλητικά την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ως εκ τούτου, οι φουρκέτες του Morawiecki εναντίον του Scholz σε κάθε βολική περίσταση είναι αναμενόμενες και κατανοητές.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση και άλλες χώρες πήραν το μέρος των πολωνικών αρχών. Τόσο η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin όσο και η Εσθονή ομόλογός της Kaja Kallas εξέφρασαν ανησυχία για τα λόγια του Scholz. Αν και όχι τόσο έντονα όσο ο Morawiecki.
«Πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση, διαφορετικά οι χώρες με μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων», είπε ο Κάλλας, ειδικότερα, σε συνάντηση των ηγετών της ΕΕ.
Πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaya Kallas - RIA Novosti, 1920, 26/10/2022
© AP Photo / Geert Vanden Wijngaert Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας
Ο Scholz αποκρούει τις κατηγορίες ότι άλλα κράτη της ΕΕ φέρονται να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα παρόμοια με αυτά της Γερμανίας. Ωστόσο, η κλίμακα τους είναι ασύγκριτη με αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία. Οι εταίροι βλέπουν ότι η πανευρωπαϊκή ενότητα δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τη Γερμανία. Ο Scholz αλλάζει τους κανόνες που ήταν γνωστοί από την εποχή της Μέρκελ και οι σχολιαστές στο Διαδίκτυο τον συγκρίνουν ήδη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επίσης χαμηλή γνώμη για την ΕΕ, αλλά προσπάθησε να είναι φίλος με τη Ρωσία. τουλάχιστον στα λόγια. Τώρα η καγκελάριος, αν και σε πιο ήπια μορφή, επιδεικνύει παρόμοια πορεία. Δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και την εξωτερική πολιτική. Περισσότερο από τη δημιουργία ενός ταμείου φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την αυξανόμενη επιθυμία του Βερολίνου να λύσει μόνος του τα κοινά ζητήματα.

Μακρόν εναντίον Σολτς

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Γερμανός ηγέτης επισκέφθηκε την Ισπανία, όπου πίεσε για την ολοκλήρωση ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο στη βόρεια Ευρώπη για να αντισταθμίσει την απώλεια προμηθειών από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιτάχθηκε στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα.
Ο λόγος της δυσαρέσκειας είναι απλός: ο αγωγός πρέπει να περάσει από το έδαφος της Γαλλίας. Ωστόσο, η χώρα δεν θα λάβει δικαιούχους – το έργο είναι εντελώς γερμανικό, όχι της ΕΕ. Την άποψη αυτή συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κύριος οικονομικός φορέας της Ένωσης. Ωστόσο, η καγκελάριος εξακολουθεί να προωθεί την πρωτοβουλία, παραδέχοντας μάλιστα ότι σε ακραίες περιπτώσεις, ο ενεργειακός κύριος μπορεί να ξεκινήσει παρακάμπτοντας τη Γαλλία.
.
Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος που εξοργίζεται με αυτή την προσέγγιση. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μίλησε επίσης με κολακευτικό τρόπο για τα σχέδια του Σόλτσεφ για τον αγωγό. Και αγνόησε προκλητικά την ομιλία της καγκελαρίου στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα στις αρχές Οκτωβρίου.
Το Παρίσι επικρίνει επίσης μεμονωμένες γερμανικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο αεράμυνας Sky Shield, το οποίο βασίζεται στη χρήση αμερικανικών μαχητικών και ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας και όχι στις εξελίξεις της ίδιας της ΕΕ.
Το πρόβλημα για τον Μακρόν και τους συνεργάτες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι ο ίδιος, εκπροσωπώντας ένα εναλλακτικό «κέντρο εξουσίας» στη Γερμανία, περιορίζεται σε μια δεύτερη θητεία. Ο Σολτς, ελλείψει ανταγωνιστών, μπορεί θεωρητικά να κυβερνήσει όσο θέλει, όπως η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτό μόνο θα ενισχύσει το ενδοευρωπαϊκό ρήγμα που έχει ήδη γίνει εμφανές.

Ρωσο-κινεζικός άξονας

Σε μια συνέντευξη του Οκτωβρίου στην έγκυρη έκδοση Welt am Sonntag, ο Scholz σημείωσε συγκεκριμένα την ανάπτυξη του φιλορωσικού αισθήματος στη Γερμανία. Αν και η άμεση διατύπωση προσπάθησε να αποφύγει. «Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με πολίτες, είχα την εντύπωση ότι από το 20 έως το 30 τοις εκατό δεν συμφωνεί ούτε με την πολιτική κυρώσεων ούτε με την προμήθεια όπλων (στην Ουκρανία)», είπε ο αρχηγός της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η γνώμη αυτού του μεριδίου των πληθυσμός πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Από μόνη της, αυτή η διατριβή δεν είναι συγκλονιστική. Ο ίδιος Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένα τη σημασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της κρίσης.
Στην περίπτωση του Scholz, ένα ευρύτερο πλαίσιο είναι σημαντικό: μιλώντας για την ανάγκη να ακουστούν όσοι είναι αντίθετοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας, επιδεικνύει ταυτόχρονα προσέγγιση με την Κίνα, η οποία θεωρείται συνήθως στη Δύση ως ο βασικός εταίρος της Ρωσίας υπό κυρώσεις.
.
Ο σημερινός γερμανικός συνασπισμός εξακολουθεί να στέλνει ασαφή μηνύματα σχετικά με τη στάση του απέναντι στο Πεκίνο. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας από άποψη όγκου εμπορίου. Επομένως, κανείς δεν επιδιώκει ανοιχτή αντιπαράθεση με τη ΛΔΚ. Αλλά δεν θέλουν να πλησιάσουν.
Η συμπεριφορά του ίδιου του Scholz είναι πιο συγκεκριμένη και αποκαλυπτική. Αφού έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα διατηρήσει τη θέση του, ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο τον Νοέμβριο. Θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιχειρηματικών κύκλων.
Αναμένεται επίσης να ανακαλέσει την απόφαση έξι υπουργείων να εγκρίνουν ακόμα μια μπλοκαρισμένη συμφωνία από κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου σε ένα από τα λιμάνια του Αμβούργου, όπου ο Scholz ήταν δήμαρχος.
Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον περιορισμό της Κίνας. Η κόντρα στην Καγκελάριο γίνεται πιο έντονα γνωστή και στην ΟΔΓ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Süddeutsche Zeitung, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Berbock επέκρινε τις τοπικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα υπό το φως της μετεγκατάστασης γερμανικών επιχειρήσεων. «Η πλήρης οικονομική εξάρτηση, που βασίζεται στην αρχή της ελπίδας, μας κάνει ευάλωτους στον πολιτικό εκβιασμό», είπε. «Το καθήκον μιας υπεύθυνης οικονομίας –και ακόμη περισσότερο της πολιτικής– είναι να μας εμποδίσει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου, σε λίγα χρόνια, θα πρέπει να διασώσουμε εταιρείες χημικών και αυτοκινήτων με δισεκατομμύρια φόρους, επειδή θα εξαρτηθούν από την κινεζική αγορά».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ
© Υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τον Σεπτέμβριο, ο Burbock προηγείται της βαθμολογίας των δημοφιλέστερων σημερινών Γερμανών πολιτικών, μπροστά από την καγκελάριο κατά επτά θέσεις. Και στο πλαίσιο των αμφίβολων δηλώσεων του Scholz, αυτό μπορεί να είναι προάγγελος ενός επικείμενου αγώνα για την εξουσία στη Γερμανία.

 ΠΗΓΗ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επισιτιστική κρίση: Αλήθεια ή Εκφοβισμός 

Η Ε.Ε. «βγάζει τα αυτιά», αλλά αγοράζει ρωσσικό αέριο κατά 260 εκ/μύρια ευρώ καθημερινά !!! 

Πέρα από τη λογική !!! Λόγω κυρώσεων της Ε.Ε. ανακλήθηκε η άδεια εκμετάλλευσης του Turkish Stream !! 
 Ρωσικός σταθμός συμπίεσης - RIA Novosti, 1920, 29/09/2022

No comments:

Post a Comment

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ