ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1/17/23

Άραγε έχουμε έλλειψη φαρμάκων με 6500 χιλιάδες βότανα στην Ελλάδα;

Για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τα κουπόνια στα τρόφιμα φταίει ο πόλεμος, για την ακριβότερη ενέργεια ο Πούτιν και για τις μεγάλες πλέον ελλείψεις σε φάρμακα φταίνε οι ….. γονείς φυσικά που τα στοκάρουν και η παγκόσμια οικονομία. Ένοχοι οι γονείς για την έλλειψη εκατοντάδων κωδικών ακόμη και σε κοινά αναλγητικά.

Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να βρουν βασικά φάρμακα και τα απαραίτητα για την υγεία των παιδιών τους, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός εξαπολύουν κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση. Φταίνε οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, η παγκόσμια κρίση ακόμα και γονείς που παίρνουν πολλά φάρμακα.


Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του ανέφερε:
Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν (30/12/2022) πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega.
Φταίει η συμπεριφορά των γονιών που επιτείνει το πρόβλημα, επειδή στοκάρουν φάρμακα (2/1/2023) πρωινή εκπομπή του αντ1.

Φταίνε η Ινδία και η Κίνα για την έλλειψη πρώτων υλών (2/1/2023) στην ίδια εκπομπή.
Το φλέγον πρόβλημα, η αμηχανία της κυβέρνησης, οι ισχυρισμοί του υπουργού υγείας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι πρόκειται πραγματικά για μια «ανεύθυνη» κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Τραγικές ελλείψεις σε δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, τα ράφια αδειάζουν και ερωτάται ο πρωθυπουργός εάν θα αναλάβει την ελάχιστη πολίτικη ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες που παρουσιάζονται και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, διότι η πρόσβαση στο φάρμακο είναι ζωτικής σημασίας, είναι ανάγκη ζωής.


Το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα όλων των πολιτών στο φάρμακο. Η κυβέρνηση βρίσκεται απροετοίμαστη για ακόμα μια φορά σε μια περίοδο όπου η έξαρση των ιώσεων και των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.
Εκτός από τα απλά φάρμακα σε έλλειψη βρίσκονται και ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων, πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια την ζωή τους.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης και η ολιγωρία του υπουργείου υγείας οδηγεί τους πολίτες σε πανικό, με αποτέλεσμα την προμήθεια φαρμάκων που δεν χρειάζονται. Η εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου, αποδεικνύει την εύνοια της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος υποστηρίζει πως δεν θυμάται ποτέ ανάλογη κατάσταση την ώρα που οι ιώσεις «θερίζουν». Οι ελλείψεις σε φάρμακα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στην χωρά μας. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι μια ακόμη αίτια για τις ελλείψεις εκτός από την αυξημένη ζήτηση, είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που γίνονται από τις μεγάλες εταιρείες για καλύτερες τιμές, με συνεπεία τμήμα της εγχώριας αγοράς να μένει ακάλυπτο. Έρχονται στην Ελλάδα λιγότερες ποσότητες και αντί να διανεμηθούν στα ελληνικά φαρμακεία, ένα μεγάλο μέρος εξάγεται προς κέρδος των εξαγωγέων.

Οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο για τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του υπουργού υγείας. Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη «συνταγή» όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά και όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αναποτελεσματικά μέτρα.
Εμφανίζεται λοιπόν μια κυβέρνηση η οποία επιδεικνύει ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή. Για ακόμα μια φορά γίνεται λόγος για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά φαρμάκων. Οι κυβερνητικές ευθύνες τεράστιες αλλά το σοβαρό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο.
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο όχι μόνο δεν λύνεται αλλά επιδεινώνεται ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Η μόνη δραστική λύση είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη και ο έγκαιρος έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ σε αποθέματα φαρμάκων ζωτικής σημασίας όπως αντιβιοτικά, αναλγητικά κλπ., διότι η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση.
Ας αναλογιστούμε και αναρωτηθούμε όμως τι συμβαίνει στην παρούσα κατάσταση, υπάρχει πράγματι έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα;
Τα 6500 χιλιάδες βότανα μπορούν να γίνουν η νέα βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Η σπουδαιότητα των φυτών από την αρχαιότητα έως και την σημερινή Ελλάδα, στους μύθους, στην τέχνη, στην ιατρική και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι μοναδική κληρονομιά.


Η Ελλάδα έχει από τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για μια πλούσια χλωρίδα, υπάρχουν οι βοτανικοί παράδεισοι όπως ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, η Κρήτη, η Ήπειρος, ο Άθως που έχουν μοναδικά φυτά στον κόσμο. Ο Ομηρος μιλάει για τα δέντρα των θεών και τα θαυματουργά βότανα, ο Αριστοτέλης και ο Ιπποκράτης υπήρξαν θεμελιωτές της βοτανολογίας. Έγινε μια σπουδαία καταγραφή 237 φυτών από τον Ιπποκράτη, δίνοντας μας πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τις χρήσεις τους στην ιατρική. Ακολούθησε ο Θεόφραστος ο οποίος ολοκλήρωσε τη γνώση της βοτανολογίας. Ο Διοσκουρίδης, θεμελιωτής της φαρμακολογίας κατέγραψε 506 φυτά στο γνωστό σύγγραμμα «περί ύλης ιατρική».
Η Ελλάδα είχε πάντα αγάπη στα βότανα που βγαίνουν από την γη της. Τα γιατροσόφια είχαν εξέχουσα θέση στην κουλτούρα μας. Με τα χρόνια βέβαια, άλλα ξεχάστηκαν και αλλά κρίθηκαν γραφικά. Έγιναν αλλαγές και αλλοιώσεις στην βοτανολογία μας, τα ροφήματα εκεί που ήταν φυσικά, αγνά υλικά μπήκαν στο περιθώριο, ήταν πιο εύκολο να πάρεις ένα χάπι για να ξεπεράσεις μια μικρή αδιαθεσία παρά να καταναλώσεις ένα ρόφημα από τα βότανα μας.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι αναρίθμητες, πολύ μελετημένες κατά το πέρασμα των αιώνων καθώς τα διάφορα βότανα αποτελούσαν τη λύση για κάθε παθολογικό πρόβλημα για χιλιάδες χρόνια, γιατί είναι το πραγματικό δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο.
Η ανθρώπινη ζωή δεν κινδυνεύει πλέον από την έλλειψη φαρμάκων, διότι η φύση πάντα πρόσφερε λύσεις στις ανάγκες του ανθρώπου από τη αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα βότανα ήταν και θα είναι τα πρώτα θεραπευτικά μέσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν, λατρευόταν και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Τα βότανα είναι το μέλλον της Ελλάδος.

ΠΗΓΗ 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακοίνωση: Ε.Σ.Υ. Η χαριστική βολή... 


Θυμήθηκε ο Π.Ο.Υ. ότι η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα...

 
 

No comments:

Post a Comment

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ