ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

9/28/22

Διαρροή αγωγού Nord Stream: Τι συνέβη, ποιος είναι ο αντίκτυπος;

 Gas leak at Nord Stream 2 as seen from the Danish F-16 interceptor on Bornholm, Denmark September 27, 2022. Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK.
Μια σειρά από ασυνήθιστες διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που εκτείνονται από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία προκαλεί ανησυχίες για δολιοφθορές.

Ξαφνικές και ανεξήγητες διαρροές φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία προκάλεσαν έρευνες από ευρωπαϊκές χώρες για την αιτία, εν μέσω φόβου για πιθανή δολιοφθορά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας δημοσίευσαν την Τρίτη βίντεο που δείχνει φυσαλίδες να ορμούν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς και ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη διαρροή αερίου είχε προκαλέσει επιφανειακές διαταραχές διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου.

Μια ενεργειακή αντιπαράθεση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε τις ροές μέσω του Nord Stream 1 και εμπόδισε την έναρξη των ροών μέσω του παράλληλου Nord Stream 2.

Η πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τις τιμές στα ύψη στην Ευρώπη, όπου οι χώρες αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη λειτουργία εργοστασίων.

Οι διαρροές επισκιάζουν τα εγκαίνια του πολυαναμενόμενου αγωγού της Βαλτικής που θα φέρει Νορβηγικό αέριο στην Πολωνία σε προσπάθειες ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τη Μόσχα.
INTERACTIVE - NORD STREAM 1

Τι συνέβη?
Ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανέφερε ξαφνική πτώση της πίεσης τη νύχτα της Δευτέρας, με έναν εκπρόσωπο να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπήρχε διαρροή.

Ακολούθησε δήλωση της Αρχής Ενέργειας της Δανίας ότι πιθανότατα είχε σημειωθεί διαρροή σε έναν από τους δύο αγωγούς Nord Stream 2 που βρίσκονται στα ύδατα της Δανίας.

Λίγες ώρες αργότερα, η Nord Stream AG, φορέας εκμετάλλευσης ενός άλλου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, δήλωσε ότι εξετάζει την πτώση της πίεσης στο Nord Stream 1.

Η Ναυτιλιακή Διοίκηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε προειδοποιήσει για δύο διαρροές στο Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας.

Ο Anders Puck Nielsen, ερευνητής του Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Κολλέγιο Άμυνας της Δανίας, είπε ότι ο χρόνος των διαρροών ήταν «εμφανής» δεδομένης της τελετής για το Baltic Pipe, ένα νέο σύστημα που θα φέρει το αέριο της Νορβηγίας στην Πολωνία.

Είπε ότι ίσως κάποιος προσπάθησε «να στείλει ένα μήνυμα ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο νορβηγικό φυσικό αέριο».

«Αλλά νομίζω ότι αν δούμε ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά από τις αναταραχές, το μεγαλύτερο χάος στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, νομίζω ότι ουσιαστικά μόνο ένας παράγοντας αυτή τη στιγμή ωφελείται πραγματικά από περισσότερη αβεβαιότητα, και αυτή είναι η Ρωσία», είπε ο Puck Nielsen.

Πιθανές επιπτώσεις?
Η έκταση της ζημιάς σημαίνει ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μπορούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση να τα φέρει στο διαδίκτυο, είπαν αναλυτές του Eurasia Group.

«Ανάλογα με την κλίμακα της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να σημαίνουν ακόμη και μόνιμο κλείσιμο και των δύο γραμμών», έγραψαν οι αναλυτές Henning Gloystein και Jason Bush.

«Διαρροές αυτού του μεγέθους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να αντλεί αέριο στο σύστημα», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η διαρροή αερίου από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες και ίσως ακόμη και μια εβδομάδα, δήλωσε η Δανική Αρχή Ενέργειας.

Τα σκάφη θα μπορούσαν να χάσουν την άνωση εάν εισέλθουν στην περιοχή και μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης διαρροής αερίου πάνω από το νερό και στον αέρα, αλλά δεν υπήρχαν κίνδυνοι που να σχετίζονται με τη διαρροή εκτός της ζώνης αποκλεισμού, είπε.

Η διαρροή θα επηρέαζε μόνο το περιβάλλον στην περιοχή στην οποία βρίσκεται το νέφος αερίου στη στήλη του νερού και η διαφυγή του αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Οι δανικές αρχές ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου της Δανίας μετά τις διαρροές, ένα βήμα που θα απαιτούσε αυξημένες διαδικασίες ασφαλείας για εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

 

No comments:

Post a Comment

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ