ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

9/9/22

ΠΦΠΟ: Η κυβέρνηση επιτρέπει τις σφαγές Χαλαλ/Κοσερ κόντρα στο ΣτΕ

 

ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2020 Η ΕΤΑΙΡΙΑ HAQ GREECE (HALAL ASSURANCE & QUALITY MON IKE) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ HALAL , ΚΑΘΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 2017, ΕΠΕΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΦΑΓΕΣ (HALAL ΚΑΙ KOSHER)
Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ HALAL
 
 
ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΛΑΛ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ;

ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΛΑΛ
 
 
ΦΥΣΙΚΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ...
ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΛΑΛ 
 

 ΟΛΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ (ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ) ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...
ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΞΟΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΟΜΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ 
ΓΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ...
 
 
ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 
(ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΠΟΥ ΟΛΕΣ  ΟΙ (ΚΑΛΟ)ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΠΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ...
 
Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΑΔΙΚΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΔΙΚΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΔΙΚΟ ΚΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 
 
spot_img

Tweets with replies by Σταυροφόρος (@stavroforos_) / Twitter

 
Η Κυβέρνηση επιτρέπει τις σφαγές Χαλαλ/Κοσερ με τροποποίηση του νόμου που είναι σε διαβούλευση, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ η κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί την απόφαση του ΣΤΕ (του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας), αλλά και την φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωση και την εφαρμογή της πριν τη σφαγή αναισθητοποίησης, όπως περιγράφεται στην Κοινοτική Νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009), και θα επαναφέρει τις σφαγές των ζώων χωρίς αναισθησία.
Αναλυτικά:
Δυστυχώς οι πληροφορίες μας και οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν.
Η κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί την απόφαση του ΣΤΕ (του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας), αλλά και την φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωση και την εφαρμογή της πριν τη σφαγή αναισθητοποίησης. H Κυβέρνησή στα κρυφά, οπως το συνηθίζει, καταργεί το άρθρο 2 του νομου 1197/81 με ένθετη διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι τώρα σε διαβούλευση και λήγει σε 3 μέρες. Συγκεκριμένα στην Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Λόγω της ύπαρξης αυτου του άρθρου ήταν παρανομες οι σφαγές χωρίς αναισθησία για οποιοδήποτε λόγο και εκεί βασίστηκε και η απόφαση του ΣτΕ τελευταία που τις έκρινε παράνομες. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω όσον αφορά την ευζωία των ζώων αλλά και αντίθετο με την ηθική και την κοινή γνώμη στη χώρα μας και προϋποθέτει τον επιπλέον βασανισμό των ζώων τις ύστατες ώρες αφαίρεσης της ζωής τους.
Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 1198/1981.
Άρθρο 50 Ιδιαίτερες μέθοδοι σφαγής ζώων λόγω λατρευτικών τύπων
Αναρτήθηκε 24 Φεβρουαρίου 2022, 23:30
Ανοικτή σε Σχόλια έως 3 Μαρτίου 2022, 23:30
Στο άρθρο 2 του ν. 1197/1981 (Α΄240): α) τροποποιείται η παρ. 2, προς τον σκοπό επικαιροποίησης και εναρμόνισης με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009 του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2009 (L 303), β) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως ακολούθως:
«Άρθρον 2.
1. Ζώον συντροφίας, εργασίας ή εκτροφών το οποίον κατέστη ανίκανον δια την δι` ην προορίζεται χρήσιν, συνεπεία γήρατος, ασθενείας, κατάγματος, αναπηρίας ή άλλης τινός αιτίας, δύναται να φονεύεται δι` ευθανασίας και μόνον κατόπιν προηγουμένης εκθέσεως κρατικού ή ιδιώτου κτηνιάτρου.
2. Απαγορεύεται η θανάτωση χερσαίων ζώων στα σφαγεία εφόσον δεν προηγηθεί αναισθητοποίηση σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009 του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2009 (L 303).
3. α) Για τα χερσαία ζώα που υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή, δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της παρ. 2 του παρόντος, υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009.
β) Για τις εργασίες χειρισμού και ακινητοποίησης των ζώων που σφάζονται σύμφωνα με την περ. α) εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεσπίζονται οι αρμόδιες αρχές, οι διαδικασίες, οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις, η διενέργεια ελέγχων και η επιβολή κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη σφαγή ζώων με μεθόδους που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους.»
 
  • Όχι στην κατάργηση του Άρθρου 2 Παρ. 2 του Νόμου 1197/81 που ορίζει ρητά και χωρίς εξαιρέσεις ότι: “2. Απαγορεύεται η θανάτωσις θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ` όσον δεν προηγηθή της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις ενεργούσα ακαριαίως.”
  • Η σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση είναι βασανισμός ζώων, συνεπώς κακούργημα βάσει και του ίδιου νόμου 1197/1981 Άρθρο 1 Παρ. 2α, ενώ η ΚΥΑ 951/44337/21.4.2017 που επέτρεπε τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση κρίθηκε παράνομη από το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1751/2021 απόφασή του.
  • Eίναι δε σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 26 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1099/2009 που επέτρεπε οποιαδήποτε τροποποίηση ευνοϊκότερου εθνικού νόμου ,όπως είναι ο 1197/81 , προς το χειρότερο, μέχρι το 2013.Τώρα έχουμε 2022.
    Καμία εξαίρεση στη σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, συνολική αφαίρεση του Άρθρου 50 από το Νομοσχέδιο.

Η τροποποιήση αυτή είναι σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωση και την εφαρμογή της πριν τη σφαγή αναισθητοποίησης, όπως περιγράφεται στην Κοινοτική Νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009) αλλά και με το Άρθρο 2 του Νόμου 1197/81 όπου αναφέρεται ότι: Απαγορεύεται η θανάτωσις θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ’ όσον δεν προηγηθή της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως.
Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί την αναισθητοποίηση των ζώων πριν από την σφαγή προκειμένου να καταστεί κατά το δυνατό λιγότερο επώδυνη η όλη διαδικασία. Η απαίτηση αυτή δεν συνάδει με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις θρησκευτικές σφαγές, Shechita (Εβραϊκή μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή κρέατος-Kosher) και Halal (Μουσουλμανική μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή κρέατος- Halal).

Επιπλέον υπάρχει και απόφαση από το ΣτΕ.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία το 2017 είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Υπουργική Απόφαση 951/44337/2017 – ΦΕΚ 1447/Β/27-4-2017 Τσιρώνη-ΣΥΡΙΖΑ του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία καθορίσθηκαν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1099/2009, σχετικά με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων λατρευτικών τύπων αλλοθρήσκων η οποία επέτρεπε τη σφαγή λατρευτικού τύπου χωρίς αναισθησία των ζώων.
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1751/2021 απόφασή του (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και η εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά) έκανε δεκτή την αίτηση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και ακύρωσε την προσβαλλόμενη κ.υ.α.
Όπως αναφέρει η Περίληψη ΣτΕ Δ 1751/2021:
Παράλειψη του κανονιστικού νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση της θρησκευτικής σφαγής ζώων, να προβεί σε στάθμιση μεταξύ της υποχρέωσής του να προστατεύσει τα ζώα και της υποχρέωσής του να σεβασθεί τη θρησκευτική ελευθερία μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα. Με την προαναφερθείσα απόφαση κρίθηκε μη νόμιμη η 951/44337/21.4.2017 κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία καθορίσθηκαν αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (EK) 1099/2009, σε σχέση με τη σφαγή ζώων σε σφαγεία στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων.
 
 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 

ΤΡΑΝΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Το γάλα κατσαρίδων διαφημίζεται από τους επιστήμονες ως "πάνω από τρεις φορές πιο θρεπτικό" από το αγελαδινό γάλα


ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ

 
 
 
ΚΑΡΜΙΝΙΟ - ΤΡΩΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 
 


 

 

No comments:

Post a Comment

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ